Friday, July 3, 2009

Gulai of the day II



kali ni en. eric nak gulai kambas... haa..pnah dengar tak ape tu kambas...kitorang panggil 'KAMBEH'. yang kat kul 12 la kambas...pnah tgk? yang lain2 tu basic la nak wat gulai...bawang merah, kunyit hidup, cili api etc


kambas ni kena potong 2 pastu kulit mesti dikupas




lepas tu, kna korek empulur kambas ni, takleh makan pun. sbb x pnah tgk org makan empulur kambas hehe





orait, da tu potong la kambas agak2 0.5-1 cm (ikut suka)



da beres pasal kambas, amik blender kering tu & masukkan cili api, kunyit (potong skit, jgan masuk skali besar) dan garam. blend sampai hancur. ada yg btanya tak nape ibu x blend bawang kecik skali? anyone???



ini petua turun temurun, bila da masuk santan & blend items tdi...next step is to masukkan bawang. tp the magic is...tak bole hiris bawang kat chopping board...it is because, manis bawang akan melekat kat chopping board. so, kemanisan utk dimasukkan dalam gulai kita da hilang (skit kot), gitu la magic nye. dik non2 semua (jerol especially hahaha), kna hiris bawang mcm ibu buat tu tawww...



udang da ready (tq en eric for helping)



lalu, dik non2 semua boleh la masuk kambas, check dlu kambas tu da empuk @ lum. if everything is ok, ajak la udang2 tu terjun dalam kuah gulai. agak2 da masak, masuk skit asam jawa...asam keping pon bole






TADAAAAAAAAAAA !!! (cam hampeh je wording ni)
siap da gulai udang dengan kambas.
selamat mencuba...
komen dr en eric : ok (ok jer???!!huhu)

5 comments:

zerol_ewan said...

non!kambas tu ade rs cm terung ker?? ke adek bradek peria??kelat..

ibugulaiLOMAK said...

adik beradik peria...tp lagi best r...pahit pahit sedap. peria mmg kelat...tp kalo btul gaya masaknya, mmg sedap.

hazeleyed lady said...

hmmm...sedap tu
akak memang suka...
kalau peria masak dengan ikan tenggiri sampai kering lagi best!

teringat maka masa kecik2 makan msakan maksedari orang beranag

salam.

ibugulaiLOMAK said...

wow, best ke masak ngan ikan tenggiri...kono cubo ni hahaha

WANNAD said...

beb...bukak blog mung korek respi gulai..bguno2,den dh lamo xbuat gulai,nk kompem bhn